Responsive image

Επίπεδα Kyu

Το Bujinkan Dōjō έχει το αρχαίο σύστημα αξιολογησης και βαθμιδων. Αποτελειται απο μια σειρά kyū (βαθμοί) κάτω από το επίπεδο του shodan. Ο νέος μαθητής ξεκινά από το mukyu ("χωρίς βαθμό") και προχωρά από το kukyu (9-kyu), τη χαμηλότερη κατάταξη, εως το ikkyu (1-kyu), την υψηλότερη.

Οι ασκούμενοι που δεν έχουν βαθμό (mukyū) φορούν λευκές ζώνες, οι ασκούμενοι βαθμού kyu φορούν πράσινες ζώνες (άνδρες) ή κόκκινες ζώνες (γυναίκες) και όσοι έχουν επίπεδο shōdan και άνω φορούν μαύρες ζώνες. Σε ορισμένα dojos στις τάξεις των παιδιών - φορούν χρωματιστές ζώνες.
Στην Ιαπωνία ήταν κάποτε συνηθισμένο οι άντρες σε επίπεδο kyu να φορούν πράσινες ζώνες πάνω από ένα μαύρο ninjutsugi και γυναίκες να φορούν κόκκινες ζώνες πάνω από ένα μωβ ninjutsugi, αλλά αυτή η πρακτική έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Επί του παρόντος, στα περισσότερα dojos, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασκούμενοι στο Bujinkan φορούν τώρα πράσινες ζώνες πάνω από ένα μαύρο ninjutsugi και στα πόδια φορούν tabi [κάλτσα] για προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους και jika-tabi για υπαίθρια προπόνηση).


Responsive image

Επίπεδα Dan

Υπάρχουν δεκαπέντε βαθμοί στο Bujinkan, Οι βαθμίδες της μαυρης ζώνης αρχιζουν απο το 1ο Dan εως το 15ο Dan.[το 10ο Dan έχει πέντε επίπεδα μέσα του). Με εξαίρεση το πέμπτο dan (βλ. Παρακάτω)] δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για την επίτευξη κάθε βαθμού. Τα διαφορετικά dojos έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις βάσει του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της προτίμησης του Δασκάλου* οπου καθορίζει την εξεταστέα ύλη.

Συνήθως, η μελέτη του tenchijin ryaku no maki καθοδηγεί την εξέλιξη από το 9-kyu εως το shodan (1ο dan) και περιλαμβάνει όλες τις βασικές τεχνικές που απαιτούνται για προηγμένη μελέτη στη συνέχεια. Μέχρι το 4ο και ο μαθητής αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ισχυρών θεμελίων μέσα απο τις 9 Σχολές του Bujinkan και να τελειοποιήσει τη φόρμα του. Απο το 5ο Dan η εστίαση της εκπαίδευσης αλλάζει ώστε να αποκτά μεγαλύτερη ανταπόκριση και να ανταποκρίνεται φυσικά σε δυναμικές και ολοένα και πιο δύσκολες καταστάσεις βασισμένες στην ένοπλη και αόπλη μάχη.


Responsive image


5ο Dan 士 道 師

Η εξέταση για το 5ο Dan ειναι το λεγομενο sakki Test.
Προκειμένου να επιτύχουν το πέμπτο dan (godan), οι μαθητές που ειναι ίδη στο 4ο Dan, πρέπει να υποβάλουν σε μια δοκιμή sakki (ή godan) Η εκτέλεση του τεστ γινόταν από το sōke, τώρα γινεται απο εναν Dai Shihan. Για να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να αισθανθούν την παρουσία κινδύνου και να το αποφύγουν, το οποίο θεωρείται βασική δεξιότητα επιβίωσης. Αφού περάσει αυτό το τεστ, δικαιούται να υποβάλει αίτηση για άδεια διδασκαλίας (shidōshi menkyo)και ονομάζεται shidōshi 士 道 師.

Αντιστοιχα ένας μαθητης μεταξύ του δευτερο και του τέταρτου dan μπορεί να γίνει εξουσιοδοτημένος βοηθός δάσκαλος (shidōshi-ho) 補 道 師 補 εάν υποστηρίζεται και ενεργεί υπό την επίβλεψη ενός shidōshi ή Daishihan.

 

Responsive image

 

Αλλοι Τιτλοι / Menkyo 免許

Στο Bujinkan, ένα άτομο με κατάταξη 10ου εως 15ου Dan αναφέρεται συχνά ως Shihan.
Ενώ ορισμένα συστηματα οπως το Karate, Aikido ή αλλα Koryu σταματάνε μεχρι το 10ο Dan, στο Bujinkan ο Soke συμπλήρωσε αλλες 5 βαθμίδες [διοτι ειναι εν ζωή] απο το 11ο εως και το15ο. Αντιπροσωπεύουν τα 5 στοιχεια. Chi, Sui, Ka, Fu, Ku.

Ο υψηλοτερος τίτλος σήμερα είναι του Daishihan Menkyo.

Μερικοί μαθητες - δασκαλοι έχουν στην κατοχή τους, απο τον ίδιο τον Soke,  Menkyo Kaiden 免許皆伝 "άδειες πλήρους μετάδοσης" μεμονωμένα σε σχολές ή στα όπλα.
Αυτά αποδεικνύουν ότι ο κάτοχος τέτοιου τίτλου έχει μάθει όλα όσα πρέπει να μάθει για τη συγκεκριμένη γενεαλογία. Συνήθως όσοι έχουν στην κατοχή τους menkyo kaiden σπάνια το αποκαλύπτουν, μερικές φορές ακόμη ειναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν την πραγματική κατάταξή τους και σε τρίτους....

Αλλοι τιτλοι δοσμένοι απο τον Soke

Dai Shihan / Ōshihan 大師範 : " Senior Instructor  / Great Master"
Yūshū Shihan 優秀師範: "Excellent & Important Master"
Menkyo Kaiden Shin Gi Tai - Bufu Ikkan Sho 心技体武風一貫.
Χρυσό μεταλλιο -  Golden Dragon Medal of Bujinkan


Όλα είναι Sakizuke 先附 ή 先付け. «Η απονομή του βαθμού πριν από την πραγματική επίτευξη δεξιοτήτων και κατανόησης.»
Οι βαθμίδες στο Bujinkan είναι για την καρδιά. Εκείνοι με τη σωστή καρδιά θα δεχτούν την κατάταξη από τον δάσκαλό τους χωρίς ερώτησεις. Οι μαθητές που έχουν αίσθημα δυσφορίας ή ανεπάρκειας για τον νέο τους βαθμό (που θα έπρεπε να είναι όλοι) θα απομονωθούν και θα εκπαιδευτούν σκληρά μέχρι να γίνουν άξιοι του βαθμού που δεχτηκαν . Αυτό ειναι το Sakizuke και το σωστό συναίσθημα που θα πρεπει να έχει κανεις όταν ασχολείται με τους βαθμούς του Bujinkan Dojo.