Ryu Ha 流派
Οι 9 Παραδοσιακες Πολεμικές Σχολές


Responsive image

Αναφέρονται εννέα διαφορετικά Ryu (στυλ, σχολές, ρεύματα), που στέκονται σε άμεση τεκμηριωμένη σχέση με τον εκάστοτε Soke. [Masaaki Hatsumi].
Το αληθινό Ninpo είναι μόνο γι’ αυτούς, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν την επιμονή και την αντοχή τους, με σκοπό έτσι να βρουν καλύτερους δρόμους για μια ευτυχισμένη και σίγουρη ζωή.

Αυτές οι πολεμικές παραδόσεις, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πάνω από 2.000 χρόνια πολέμου και ειρήνης στην Ασία και την Ιαπωνία, συνεχίζουν να μελετούντε έως και σήμερα από χιλιάδες ανθρώπους και ανθρώπους του συνχρονου στρατού ανα τον κόσμο.
Περιλαμβάνουν τακτικές μάχης των Samurai και των Shinobi / Ninja.

Μεγάλο μέρος του βασικού Taijutsu της άοπλης και ένοπλης μάχης που διδάσκεται σε αρχάριους προέρχεται από τις 9 αρχαίες πολεμικές σχολές του Bujinkan:

 

Responsive image

Η εκπαίδευση μέσα απο τις Σχολές / Koryu γενικά αναφέρεται και αποτελείτε από μεθόδους και τακτικές, άοπλης και ένοπλης μάχης

 

Togakure Ryū Ninpō Taijutsu – 戸隠流忍法體術
Σχολή της κρυφής πύλης
Ιδρυτής: Daisuke Nishina (Togakure Daisuke in), 12ος αιώνας
Gyokko Ryū Kosshijutsu – 玉虎流骨指術
Σχολή του αδαμάντινου τίγρη
Ιδρυτής: Tozawa Hakuunsai, 12ος αιώνας
Kotō Ryū Koppōjutsu – 虎倒流骨法術
Σχολή της ηττημένης τίγρης
Ιδρυτής: Sakagami Taro Kunisuge, 16ος αιώνας
Gikan Ryū Koppōjutsu – 義鑑流骨法術
Σχολή της αλήθειας και της δικαιοσύνης
Ιδρυτής: Uryu Hangan Gikanbo, 16ος αιώνας
Kukishinden Ryū Happō Bikenjutsu – 九鬼神伝流八法秘剣術
Σχολή της παράδοσης των εννέα δαιμόνων
Ιδρυτής: Izumo Kanja Yoshiteru, 12ος αιώνας
Shinden Fudō Ryū Dakentaijutu – 神傳不動流打拳体術
Σχολή της Ακλόνητης καρδιάς
Ιδρυτής: Izumo Kanja Yoshiteru, 12ος αιώνας
Takagi Yōshin Ryū Jūtaijutsu – 高木揚心流柔体術
Σχολή του υψηλού δέντρου και της εξυψωμένης καρδιάς
Ιδρυτής: Takagi Oriemon Shingenobu, 17ος αιώνας
Kumogakure Ryū Ninpō – 雲隠流忍法
Σχολή κρυμμένη στα σύννεφα
Ιδρυτής: Heinaizaemon Ienaga Iga, 16ος αιώνας
Gyokushin Ryū Ninpō – 玉心流忍法
Σχολή της αδαμάντινης καρδιάς
Ιδρυτής: Sasaki Goemon Teruyoshi, 15ος αιώνας

 

Responsive image


Ετυμολογία της λέξης Ryuha 流派

Το kanji "ryu" 流είναι κινεζικής προέλευσης και μπορεί να διαβαστεί ως "Nagare" - flow; Αρχικά σημαίνει: να ρέει, τρέχουσα, μόδα, ρεύμα, στυλ, τύπος, μορφή, σκέψη, τρόπος. Αργότερα μεταφραζεται σαν σύστημα ή σχολή. Εδώ ως ryūha 流派 σχολείο, σχολή σκέψης) είναι ιαπωνικό kanji που αναφέρεται σε σχολείο.

流 Ryu: τρέχον, ή, ως στυλ, μόδα, σχολείο, σύστημα. Nagare (εναλλακτική ανάγνωση): ροή, στάλα.

Ha: Ομάδα, κλίκα: φατρία, σετ, σχολείο (τέχνης, κλπ) Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ha-suru: για αποστολή, αποστολή (μετάδοση).

流派 Ryuha: μια σχολή σκέψης: ένα σύστημα.

Πολλά από αυτά τα πρωτότυπα ryuha ιδρύθηκαν από ένα άτομο [για την δική του επιβιωση], συχνά έναν πολεμιστή Bugei 武家, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία η οποια του αλλάζε τον τροπο σκεψης και ζωής. Η εμπειρία θεωρήθηκε ότι απορρέει από μια θεϊκή πηγή και θεωρήθηκε ως μυστικό δόγμα και κρατήθηκε κρυμμένη σε όλους εκτός από εκείνους οι που συνεχισαν να διδασκονται, οπως τα ιδια τα μελη  στης οικογένειας ή τους συγγενείς.

Ο πρώτος, ο οποίος ίδρυσε την παράδοση, ονομάζεται Ryuso (γονέας του κινήματος, ρευματος ). Εκείνοι που κληρονόμησαν τις γνώσεις του για την παράδοση ονομάζονται Soke (επικεφαλής της οικογένειας )

Το να μπορέσουν να κρατήσουν εν ζωή  αυτή τη «μόδα» για εκατοντάδες χρόνια,  την καταγράφαν σε περγαμηνή - Makimono.

Η μεταφορά γνώσης ήταν πάντα απευθείας από τον εκαστοτε Δασκαλο στον μαθητή και θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός είδους εκτελεστικής μεταφοράς της αίσθησης της ροής και της έμπνευσης. Οι παλαιότερες περγαμηνές δεν περιείχαν περιγραφές τεχνικών ή ασκήσεων, μόνο φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες μάχης και επιβίωσης.

Responsive image

Διαφορά του Κλασικού με του Μοντέρνου Budo

 

Τα Ryuha λοιπον ειναι αυτα που ονομάζουμε Bugei Ryu-ha (παράδοση κλασικών πολεμικών τεχνών · 流派) ή Koryu 古流 [Παραδοσιακες Πολεμικες Τεχνες – Σχολές] είναι ο όρος που αναφέρονται στις αρχαίες πολεμικές τέχνες που δημιουργήθηκαν πριν από την αποκατάσταση της περιόδου Meiji.

Αντίθετος  αυτα που ονομάζουμε Gendai Budō 現代武道*, είναι το λεγομενο μαχητικό σπορ. Gendai Budo η κυριολεκτική έννοια του "σύγχρονου budo" ή του Shinbudō (道), που σημαίνει κυριολεκτικά "νέο budo" είναι και οι δύο όροι που αναφέρονται στις σύγχρονες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την αποκατάσταση του Meiji (1866-1869).

Ενα μεγάλο μερος του σύγχρονου ιαπωνικoυ "do" (φιλοσοφικός τρόπος; 道)είδη πολεμικών τεχνών που έχουν έννοιες, τεχνικές και μεθόδους, πλέον περάσανε σε ένα συνδιασμό και σχεδιασμό από μια επιτροπή, ένα μείγμα τεχνικών που συνοψίζονται στα διακριτικά πρότυπα κίνησης – αυτά που ονομάζουμε φόρμες / Kata ή ελέγχονται από ένα σύστημα κανόνων [sport].

Responsive image

Τα Ryuha λοιπον ειναι αυτα που ονομάζουμε Bugei Ryu-ha (παράδοση κλασικών πολεμικών τεχνών · 流派) ή Koryu 古流 [Παραδοσιακες Πολεμικες Τεχνες – Σχολές] είναι ο όρος που αναφέρονται στις αρχαίες πολεμικές τέχνες που δημιουργήθηκαν πριν από την αποκατάσταση της περιόδου Meiji.

Αντίθετος  αυτα που ονομάζουμε Gendai Budō 現代武道*, είναι το λεγομενο μαχητικό σπορ. Gendai Budo η κυριολεκτική έννοια του "σύγχρονου budo" ή του Shinbudō (道), που σημαίνει κυριολεκτικά "νέο budo" είναι και οι δύο όροι που αναφέρονται στις σύγχρονες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την αποκατάσταση του Meiji (1866-1869).

Ενα μεγάλο μερος του σύγχρονου ιαπωνικoυ "do" (φιλοσοφικός τρόπος;)είδη πολεμικών τεχνών που έχουν έννοιες, τεχνικές και μεθόδους, πλέον περάσανε σε ένα συνδιασμό και σχεδιασμό από μια επιτροπή, ένα μείγμα τεχνικών που συνοψίζονται στα διακριτικά πρότυπα κίνησης – αυτά που ονομάζουμε φόρμες / Kata ή ελέγχονται από ένα σύστημα κανόνων [sport].

Εάν προσπαθήσετε να καταγράψετε ένα κλασικό ρεύμα (koryu; 古流) για να το μετατρεψετε σε ενα ποιο τελετουργικό σύστημα οπως μιας ποιο μοντερνας μαχητικής τέχνης, αυτοματος πεθαίνει η πραγματική γνώση και ουσια.
Το Ryu μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να οριστεί με μια θεωρία ή να τεκμηριωθεί σε ένα μοντερνο βιβλιο. Η θεωρητική γνώση αυτού του είδους δεν μας φέρνει τίποτα νέο στην πραγματικότητα, το συμπέρασμα είναι ήδη κρυμμένο στις συνθήκες της μελέτης, αφοσίωσης και διδασκαλίας / μετάδοσης ανθρωπο σε ανθρωπο.

Responsive image

行く河の流れは絶えずして、しかも、もとの水にあらず。
Yuku kawa no nagare wa taezu shite, shikamo, moto no mizu ni arazu.
Το ποτάμι ρέει συνεχώς, και το νερό αλλάζει συνεχώς.

Μια παράδοση πολεμικής τέχνης Koryu (ryuha; 流派) μπορεί να είναι σαν ένα μεγάλο παλιό δέντρο, μπορείτε να το ρωτήσετε μόνοι σας και να αισθανθείτε ασφαλείς. Δημιουργώντας ρουτίνες για τεχνικές που θα εκτελεστούν, με τεκμηριωμένους κανόνες βαθμολόγησης, μειώνοντας το χάος και αυξάνοντας τη δομή, η ζωή στο dojo γίνεται ασφαλέστερη. Όμως, στέκεστε κάτω από το μεγάλο ασφαλές δέντρο, δεν θα φτάσετε ποτέ πουθενά στη ζωή.

Προκειμένου να εξελιχθούμε, πρέπει να τολμήσουμε να εγκαταλείψουμε τις ριζωμένες ρουτίνες μας και τις προκαταρκτικές απόψεις και να μας εκθέσουμε με ανοιχτό μυαλό στα περίχωρα, τη φύση και τις επιρροές του σύμπαντος.

Εάν σκέφτεστε ένα ryuha ως μέσο μεταφοράς, θα είστε σε θέση να ταξιδέψετε μακριά και ίσως ακόμη και να πλησιάσετε τις προσωπικές σας δυνατότητες. Ειναι ο δρόμος της υπομονης και επιμονής 忍 Nin. [να αντέξειυπομένω; ναανέχομαι; va επιμένω]

 Τα Ιδεογράμματα του Ryuha μπορεί να γραφτεί με δύο τρόπους στα Ιαπωνικά:

留派 – σταθερή θέση
流派 –  δημιουργικό μέρος

Πρέπει να επιλέξετε πού θέλετε να είστε!

Responsive image

Το Bujinkan λοιπον περιέχει 9 διαφορετικές σχολές Ryuha, είναι ένας δημιουργικός Οργανισμός που αρχικά δεν διέθετε εκπαιδευτικά συστήματα, κανόνες βαθμολόγησης ή δόγματα. Δεν υπάρχουν επιτροπές, συμβούλια ή «επιχειρηματίες». Ο Hatsumi Soke χειρίζεται όλη τη διαχείριση από το σπίτι, με χαρτί και μολύβι, τον παλιό αναλογικό τρόπο, οπως και τα Menkyo, τα οποια ειναι χειρογραφα.

 
Απόσπασμα απο το άρθρο του
波利

武神館 大師範