Ninpo Taijutsu 忍法体術

 

Responsive image

H τέχνη του Ninjutsu (忍術) ή Ninpo Taijutsu 忍法体術 εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στη φεουδαρχική Ιαπωνία και είναι η παλαιότερη πολεμική τέχνη με ιστορικές καταγραφές εδώ και 1200 χρόνια. Περιλαμβάνει τεχνικές άοπλης και ένοπλης μάχης, ιατρικής, χειροπρακτικής, μετεωρολογίας, φιλοσοφίας, στρατηγικής όπως και πολλές τέχνες και δεξιότητες. Αποτελεί την αρχαία τέχνη των πολεμιστών Ninja (忍者) και ο λόγος της εμφάνισης του Ninjutsu (忍術) ήταν η ανάγκη για προστασία και επιβίωση στις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία.

Οι Ninja (忍者) μαθήτευαν και εξασκούνταν κρυφά αφού κανείς δεν γνώριζε για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης. Είναι μια τέχνη τόσο παλιά, που κανείς δεν είναι βέβαιος για την πηγή της, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γεννήθηκε κάπου στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Tang. Το Ninjutsu (忍術) αποτελεί ένα τρόπο ζωής, μια τέχνη με βαθιές φιλοσοφικές προεκτάσεις με σκοπό να αποκτήσει ο καθένας τον δικό του δρόμο και να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό του, τη φύση και το περιβάλλον του.

Η λέξη Ninja (忍者) προφέρεται από την ένωση δύο ιδεογραμμάτων kanji 忍者 συνήθως γράφεται ως Shinobi no mono (忍の者). Έξω από την Ιαπωνία ακόμα και σήμερα λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Ninjutsu (忍術), την τέχνη των Ninja (忍者) και αυτά κυρίως για εμπορικούς λόγους.
Αλλά και στην ίδια την Ιαπωνία ακόμα τα στοιχεία είναι ελάχιστα, κυρίως επειδή οι σχετικές γνώσεις τηρήθηκαν μυστικές και με μεγάλη αυστηρότητα. Πρέπει να γεννηθεί κανείς σε οικογένεια Ninja (忍者), για να εκπαιδευτεί και να αποδεχτεί την τέχνη τους το Ninjutsu (忍術).

Προσπαθώντας να κάνουμε μια εννοιολογική προσέγγιση του όρου Ninjutsu (忍術) μπορούμε να πούμε ότι Nin (忍) σημαίνει υπομονή, επιμονή, αλλά και κρυφός, μυστικός. Το ιδεόγραμμα του Nin (忍) αποτελείται από δύο μέρη που από μόνα τους σημαίνουν (刃) yaiba δηλαδή σπαθί, λεπίδα και Shin-(心)δηλαδή καρδιά.
Κατ’ επέκταση αυτό μπορεί να σημαίνει σπαθί που οδηγείται από την ψυχή-καρδιά, ή και ψυχή κοφτερή σα λεπίδα. Γι’ αυτό και Ninjutsu (忍術) αναφέρεται ως η κρυφή τέχνη της υπομονετικής-ανθεκτικής καρδιάς.

Responsive image


Ninjutsu μια Παραδοσιακή Πολεμική Τέχνη忍術古流

Το πιο βασικό κεφάλαιο του Ninjutsu είναι το Taijutsu. Εδώ μαθαίνει κανείς να χρησιμοποιεί όλο του το σώμα και όχι μόνο τα διάφορα μέλη του.
Δεν περιλαμβάνονται συμμετοχές σε διαγωνισμούς ή αγώνες, καθώς η κατάρτιση των σχολών έχει ως στόχο να αναπτύξει τις δεξιότητες για να προστατεύεις τον εαυτό τους και άλλους, μέσω της χρήσης των τεχνικών που συχνά επικεντρώνονται στην απενεργοποίηση (σπάσιμο) των άκρων του/των επιτιθέμενων και το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει σκόπιμα θάνατο.

Η βάση της εκπαίδευσης στο Ninjutsu, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, είναι η μετακίνηση, αυτό που στα Ιαπωνικά λέμε Tai Sabaki. Αν ο μαθητής κατέχει σωστά το Taijutsu, τότε η εκπαίδευση που ακολουθεί στα όπλα δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Αντίστοιχα η εκπαίδευση στα όπλα βελτιώνει το Taijutsu της άοπλης μάχης.

Αναφέρονται εννέα διαφορετικά Ryu (στυλ, σχολές,ρεύματα), που στέκονται σε άμεση τεκμηριωμένη σχέση με τον εκάστοτε Soke. [Masaaki Hatsumi].
Το αληθινό Ninpo είναι μόνο γι’ αυτούς, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν την επιμονή και την αντοχή τους, με σκοπό έτσι να βρουν καλύτερους δρόμους για μια ευτυχισμένη και σίγουρη ζωή.

Responsive image

Η εκπαίδευση γενικά αναφέρεται και αποτελείτε από μεθόδους και τακτικές, άοπλης και ένοπλης μάχης. Οι οποίες χωρίζονται σε 5 κύριες κατηγορίες:

Taihenjutsu 体 変 術 είναι ένα σύστημα κίνησης και θέσης που επιτρέπει στο ασκούμενο να προσαρμόζονται στο περιβάλλον του ή της μέσα από μια σειρά στάσεων και δεξιοτήτων κυρίως στηριζόμενη στην επιδεξιότητα, τον συντονισμό, την ευκινησία, και την ευθυγράμμιση των οστών (σώματος). Taihenjutsu μεταφράζεται χονδρικά "σωματική αλλαγή δεξιοτήτων," και χρησιμοποιείται από διάφορες σχολές του Bujinkan. Περιλαμβάνει: Ukemi [κυβιστήσεις και αποφυγές απο χτυπήματα, κλειδώματα κ.α], Kamae [στάσεις του σώματος]....

Dakentaijutsu 打拳体術 ειναι τα πολλαπλα χτυπηματα πανω στο σωμα του αντιπάλου. Βασίζεται στο Yoroi Kumi Uchi (Μάχη με Πανοπλία). Περιλαμβάνει: εξαρθρώσεις, σπασίματα οστών, ρίψεις, στρεβλώσεις, καθηλώσεις κ.α. Μέσα στα Densho αναφέρετε οτι Dakentaijutsu δεν είναι απλώς μια μέθοδος χτυπημάτων.
Είναι τεχνικές για να φτάσεις τον εχθρού στην άκρη, ή στα όρια του "θανάτου".

Koppo Jutsu 骨法術 Ο όρος Koppo συνήθως εκφράζεται ως "σπάσιμο των οστών". Ωστόσο, το kanji ΚΟ σημαίνει "κόκαλο" (骨) και "μέθοδος / δίκαιο / κανόνα» (法) PO ή ΗΟ, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι η "μεθοδολογία της σωστής κίνησης του σκελετικού συστήματος". Το Koppojutsu διδάσκει στους μαθητές πώς να επιτεθεί απευθείας στον πυρήνα της απειλής. Αυτο σημαίνει επίθεση στο σκελετικό σύστημα του εχθρού (ο πυρήνας του πλαισίου του σώματός του). Όταν η δομή των οστών του αντιπάλου είναι σε κίνδυνο, χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιεί το σώμα του σωστά, και την ικανότητα να αναπνεύσει και να σκέφτονται σωστά λόγω του υψηλού βαθμού πόνου που προκαλείται από κάθε επίθεση. Αλλά το πιο σημαντικό, έχει χάσει εντελώς την θέληση να πολεμήσουν.
Koppo Jutsu δεν είναι τα χτυπηματα και το σπάσιμο των οστών. 神伝虎倒流空手骨法術 Το Koppo είναι η πιο σημαντική ουσία της τεχνικής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις την απαιτούμενη ικανότητα, σωστής αναπνοής, σωστή αίσθηση του χώρου, και βασικότερο είναι ρυθμός & ο συγχρονισμός.

Kosshi Jutsu 骨指術 Το πρόθεμα "kosshi" σημαίνει "τα οστά των δακτύλων", αλλά μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως η «ραχοκοκαλιά» για όλες τις μορφές των πολεμικών τεχνών, όχι μόνο του Bujinkan για τις εννέα σχολες.  Άλλες ιστορικές όνομασίες της μεθόδου αυτής ήταν Shitōjutsu (Η τέχνη και η χρήση των άκρων των δαχτύλων) 指頭 術 και hichōjutsu (Η τέχνη το να Πετας σαν το πουλι. 飛鳥 術 ).

Jūtaijutsu 柔体術 περιέχει μεθόδους χτυπημάτων, πτώσεων, στρευλώσεις και καθηλώσεις. Το μεγαλύτερο σημείο πίσω από τη μέθοδο Jutaijutsu είναι οτι ο  uke δεν μπορεί να ξεφύγη ή διαφύγη με οποιοδίποτε ukemi / ρολάρισμα.
Στο Jutaijutsu χτυπάμε ή καταστρέφουμε τον αντίπαλο, αλλά η μεγαλήτερη ουσία είναι να αφήσουμε την βαρύτητα να κάνει την περισσότερη δουλειά για εμας!.
Ο 14ο Soke της Hontai Yoshin-Ryu (本體 楊 心 流), Ishiya Takeo, άφησε δύο διάσημα "kuden" που συνδέουν με τον όρο του «metsuke 目付*»: "1 τα μάτια, 2 ταχύτητα, 3 θάρρος, 4 εξουσία "και" το να είσαι απαλός εξωτερικα, ισχυρός και δυνατος στο είναι σου».

Responsive image

 

Ένα μέρος της Μεθοδολογίας στην Ένοπλη Μάχη που εκπαιδευόμαστε ειναι:

  • Ken Jutsu - Tohjutsu & Daisho Jutsu 剣術 - 刀術 - 大小 (Sword Fighting)
  • Rokushaku Bo Jutsu 六尺棒 - (staff 1.80 stick Fighting),
  • Jo Jutsu - 杖術 (Staff 1.28 stick Fighting)
  • Hanbō Jutsu - 半棒術 (staff 0.90cm short stick)
  • Yari Jutsu / So Jutsu 槍術 (Spear Techniques)
  • Naginata Jutsu 薙刀術
  • Shuriken Jutsu Throwing 棒手裏剣 - (throwing Blades)
  • Manrikigusari or Kusari Fundo 萬力鏈 - (art of chain)

"If you can't do old school, you can't do new school"